Tuesday, February 13, 2007

KUALITI

Di dalam buku Maxwell bertajuk '25 Ways to Win People', beliau menyatakan dan menerangkan dengan menarik dan kreatif bagaimana cara-cara memenangi orang agar mudah didampingi. Saya tidak berhasrat untuk menerangkan 25 cara tersebut, tetapi saya tertarik dengan tulisannya dalam bab terawal mengenai 'kualiti diri'.

Dalam salah satu bengkel yang pernah dikendalikan Maxwell, beliau membuat satu simulasi iaitu mengeluarkan sehelai wang kertas bernilai $50 USD. Perkara pertama dilakukannya ialah menunjukkan ke arah peserta dan bertanya, "Adakah anda mahukan wang ini jika saya ingin berikan kepada anda?" Lantas kesemua peserta menjawab, "Sudah pasti kami mahu!"

Kemudian Maxwell menggenggam dan menggumpal wang kertas tadi ke dalam tapak tangannya lalu bertanya lagi, "Adakah anda masih mahukan wang ini jika saya ingin berikan kepada anda?" Kesemua peserta tetap menjawab, "Sudah pasti kami mahu!"

Lalu Maxwell meletakkan wang kertas tadi di atas lantai dan memijak-mijak wang kertas tadi dan mengangkatnya seraya bertanya lagi, "Adakah anda tetap mahukan wang ini yang sudah kotor dipijak-pijak jika saya ingin berikan kepada anda?" Kesemua peserta masih menjawab, "Sudah pasti kami mahu!"

Cuba anda bandingkan jika saya lakukan pada sehelai kertas. Jawapan anda mungkin sama dengan peserta bengkel di atas pada awalnya jika saya tawarkan untuk berikan kepada anda, tetapi setelah saya menggumpal dan memijak-mijaknya, anda mungkin berfikir 2 kali atau langsung berubah fikiran! Mengapa?

Beza antara kertas kosong dan wang kertas tadi ialah pada 'nilai'. Nilai itu adalah 'kualiti'. Jika seseorang itu mempunyai kualiti diri, lemparkanlah atau buatlah apa sahaja ke atas seseorang itu, dia tetap berguna dan sentiasa diperlukan oleh masyarakat.

Sebagai simulasi, ingin saya berkongsi apa yang saya dapat ketika terbaca laporan Grammy Awards kali ke-49 di dalam
Harian Metro hari ini, bukan mengenai Christina Aguilera ataupun Siti Nurhaliza yang mencatat sejarah sebagai jemputan di kalangan anak tempatan, tetapi mengenai kumpulan trio wanita popular yang tampil dengan album country, Dixie Chicks yang meraih lima anugerah Grammy.

Kumpulan dianggotai Natalie Maines, Emily Robinson dan Dan Wilson pernah mengkritik Presiden Bush sewaktu menjayakan konsert di London. Ketika mengadakan persembahan mereka turut membawa mesej keamanan dengan mengecam polisi Bush yang menghantar tentera AS ke Iraq dengan lantang berkata;

"Kami berasa malu kerana Bush turut berasal dari Texes, tempat kelahiran kami.”

Kritikan menyebabkan penyokong setia Presiden AS berang dan karya mereka dipulaukan sehingga album dihasilkan tidak terjual. Hmm... inikah model kerajaan demokratik sepertimana yang dilaungkan Bush?

Sewaktu menerima anugerah Rekod Terbaik, Natalie secara sinis berkata dia memohon maaf kepada penganjur kerana kemenangan mereka malam itu menyebabkan ramai pihak menutup televisyen tanda memulaukan anugerah Grammy.

Penguasaan kumpulan Dixie tidak dapat disekat apabila mereka meraih beberapa anugerah utama iaitu Rekod Terbaik Keseluruhan, Rekod Terbaik dan Lagu Terbaik menerusi album Not Ready To Make Nice. Mereka turut mengungguli dua anugerah bagi kategori Album Country Terbaik.

Lihatlah bagaimana kualiti yang dimiliki kumpulan ini sehinggakan sekatan kerajaan Amerika tidak mampu menghalang kejayaan kumpulan ini dalam anugerah yang berkelas dunia!

Ramai orang mengeluh, aku sebagai CEO syarikat, tapi kenapa pekerja aku bersikap kurang ajar? Aku adalah Presiden organisasi, tetapi mengapa ramai yang tidak menghormatiku? Dulu, dalam persatuan lama, aku dipandang tinggi tetapi kini dalam persatuan baru, setiap arahanku dipandang sepi?

Pandangan saya, jangan salahkan orang lain. Lihat dulu pada diri anda. Mungkin anda perlu tingkatkan 'nilai' atau 'kualiti diri'! Terpulang pada anda samada ingin menjadi 'kertas kosong' atau 'wang kertas'. Sekian.

No comments: